«Vårherres klinkekule» er et dikt fra 1973 av den kjente norske forfatteren og visesangeren Erik Bye, som er kjent for sin dyptgående og billedrike poesi. Diktet skildrer en drømmeaktig scene hvor Gud er fremstilt som en lekende gutt, som spiller med jorden som om den var en av hans mange klinkekuler. Denne barnlige og lekne skildringen av Gud gir et uvanlig, men innsiktsfullt bilde av skaperen, og illustrerer en nærhet og omsorg for skaperverket. Diktet fremkaller en følelse av universets vidunder og mysterium, og menneskehetens plass i det.
Gjennom diktet følger vi Guds lek, der han distrahert mister vår klode, den lille blå klinkekulen. Dette tapet av jorden skildrer en følelse av forsømmelse og ensomhet som kan tolkes som menneskets følelse av å være forlatt eller glemt av en høyere makt. Det lekne bildet vender til noe mer melankolsk og tankevekkende, når Gud, etter en hel dag med lek, innser at han har mistet en av sine mange kuler - jorden. Dette kan symbolisere menneskets sårbarhet og verdens skjørhet i det kosmiske spillet.
«Vårherres klinkekule» avslutter med en refleksjon over håp og en antydning til forsoning, der det ligger en drøm om at Gud vil fortsette å lete etter jorden og til slutt finne den igjen. Denne slutningen inviterer til en meditasjon over menneskets betydning og verdien av vår planet, samt en håpefull tanke om at tross alt, er vi ikke forlatt. Erik Bye formidler her en kraftfull melding om omsorg, ansvar og håp gjennom en enkel, men dypt rørende allegori, som fortsatt resonnerer med lyttere og lesere.